„Věčně druhý“ výrobce nealko nápojů Pepsi během měsíce nahradí ve všech svých limonádách na českém trhu fruktózo-glukózový sirup řepným cukrem. Jak cukr, tak fruktózo-glukózové sirupy se skládají z fruktózy a glukózy. Zatímco cukr se vyrábí z řepy, fruktózo-glukózové sirupy z obilného škrobu, nejčastěji z kukuřice či pšenice. Horší z dvojice je jednoznačně fruktóza, která se ve velkém množství ke konzumaci nedoporučuje. Vede totiž k rychlému ukládání tuku kolem jater a podle amerických výzkumů má dokonce dlouhodobě špatný vliv na paměť. Coca-Cola, největší konkurent Pepsi, i nadále sladí sirupy, důvodem budou jistě i to, že ve srovnání s cukrem jsou levnější.
Některé nápoje oslazené cukrem jsou už ve vybraných obchodech. „Na českém trhu by měla být většina Pepsi s cukernou recepturou přibližně za měsíc,“ uvedl Josef Neumann, generální ředitel PepsiCo ČR. Zákazníci na ceně rozdíl nepoznají. Rozlišit, o jaké sladidlo se jedná, mohou zákazníci jednoduše z etikety nápoje. „Pro nás je to jedna z příležitostí k dalšímu růstu na domácím trhu kolových nápojů, kde se nám v posledních letech podařilo zvýšit podíl na současných přibližně 15 procent,“ uvedl Neumann.