Některé z prodejen Albert využívají kompostéry, které přetváří jinak nepoužitelný potravinový odpad na koncentrovaný půdní substrát. Celý proces kompostování trvá 24 hodin, funguje na stejném principu jako přírodní kompost, nicméně je zrychlený a větší. Albert přistoupil k tomuto řešení, aby mohl přeměňovat neprodané a nevyhovující ovoce nebo zeleninu. Kromě toho také kompostér zpracovává nať nebo listy zeleniny v přírodní hnojivo pro zemědělce a farmáře. Pilotní provoz kompostéru, který vzhledem i velikostí připomíná průmyslový mrazák, začal fungovat v Albertu před dvěma lety. „První z těchto strojů se objevil v zázemí hypermarketu v Čestlicích, v loňském roce jsme ho umístili také do prodejen v Ruzyni a Kladně a letos přibyly další dva v Českých Budějovicích a Táboře,“ říká Pavel Huml, ředitel oddělení nemovitostí maloobchodního řetězce Albert. Huml také dodává, že jim kompostování usnadňuje logistiku procesu likvidace neprodejných potravin. Na příští rok plánuje Ahold umístit kompostéry do desítek prodejen po Čechách.
No vida, sám od sebe, bez nějakých legislativních nařízení, v pohodě a přirozeně. A ještě můžou prodávat kompost. Zoo se slonincema taky našla nový byznys.
Václav Loubek
Dobrý počin, pozdě, ale přece. Těšíme se na možnost nákupu čerstvého Albert kompostu.
Jana Kubištová (Budvar)
Vypadá to jako maličkost, ale je to určitě dobrá věc a dobrý vzor pro všechny. Kompostuji taky, mám přitom ale dost jasnou strategii – aby odpadu bylo co nejméně. Věřím, že Ahold to dělá podobně a kromě kompostování optimalizuje i to, aby neprodaného zboží bylo co nejméně.
Tomáš Krásný (Blue Strategy)