Měšťanský pivovar Kutná Hora začal letos v dubnu po sedmi letech znovu vařit pivo. Do té doby byl po odchodu tehdejšího majitele, skupiny Heineken, v dezolátním stavu. Pivovar nově prodává světlé pivo tří stupňovitostí - Bronzovou 10, Stříbrnou 11 a Zlatou 12, k dostání je jako čepované i v lahvi. Lahve mají objem 0,5 litru a jejich doporučená maloobchodní cena je 11,90 Kč za Bronzovou 10, 13,50 Kč za Stříbrnou 11 a 15,90 Kč za Zlatou 12. Do budoucna pivovar plánuje vyrábět lahve s patentním uzávěrem.
V Lorci, jak místní kutnohorskému pivovaru říkají, se pivo začalo vařit v roce 1573. Jedním z prvních provozovatelů byl renesanční spisovatel Mikuláš Daczický z Heslova. Po roce 1989 měl pivovar několik vlastníků a pronajímatelů, z nichž ten poslední, skupina Heineken, v červnu 2009 pivovar zavřel. Na konci června 2015 schválilo zastupitelstvo města Kutná Hora prodej pivovaru do rukou nového investora Smart Estate, který rovněž obnovil Zámecký pivovar Břeclav.
„Používáme pouze české suroviny a držíme se osvědčeného způsobu vaření. Každé pivo je vařené na danou stupňovitost. S recepturami, zvláště u Stříbrné 11, nám pomáhala Božena Jiránková, která dělala v kutnohorském pivovaru dlouho sama sládkovou, a tak místní pivní kulturu velmi dobře zná,“ řekl Jakub Hájek, sládek pivovaru v Kutné Hoře. Všechna piva jsou spodně kvašená piva a vařená způsobem na dva rmuty. Měšťanský pivovar kvasí pivo na otevřených spilkách a nechává ho zrát v ležáckém sklepě při konstantní teplotě 1 °C.
Nyní se pivo z Měšťanského pivovaru Kutná Hora čepuje zhruba ve dvacítce restaurací v Kutné Hoře i okolí. Lahvová verze je nyní dostupná v přibližně padesáti vybraných obchodech Enapo a Pramen. Pivovar má v plánu mít kolem 150 prodejních míst, zejména na území Čech. Pro veřejnost se pivovar otevře 20. května 2017 na Slavnostech piva, které na svém nádvoří pořádá.