Česká síť restaurací Ambiente chystá nový koncept bister, nazvala ho Grils. Nové bistro má otevřít v září, v prostoru bývalého květinářství na Karlínském náměstí. Hlavním produktem bistra má být české kuře grilované na otevřeném ohni. Nad ohněm se budou připravovat i přílohy, dezerty nebo suroviny do alkoholických drinků.
Podnik zaměřený na grilovaná kuřata povedou Markéta Libánská, šéfkuchařka řeznictví Naše maso, a Dominika Flecková, stávající manažerka restaurace Lokál Hamburk. Oba koncepty provozuje Ambiente, stejně jako například bistro Kantýna, italskou restauraci Pizza Nuova, Pasta Fresca, brazilskou restauraci Brasileiro nebo českou restauraci Eska.
Nápad otevřít podnik s grilovanými kuřaty se zrodil v roce 2016 v hlavě Tomáše Karpíška, když cestoval po Mexiku. Karpíšek spolu s Danielem Kronďákem franšízovou síť Ambiente vlastní. Ke startu Grils vydává firma dluhopisy v hodnotě 5 milionů Kč. Jde o dluhopisy na tři roky s výnosem 5,5 % ročně a pololetní výplatou úroků. Prodej dluhopisů zahájilo Ambiente prostřednictvím crowdfundového portálu Fundlift ve středu 28. června.
„Rádi zkoušíme nové věci, proto jsme se v případě Grils rozhodli pro jiný způsob financování,“ popisuje Tomáš Karpíšek. „Restaurace je součástí veřejného prostoru, vytváří kolem sebe přirozenou komunitu. Baví mě proto myšlenka, že teď může každý vložit peníze do podniku, kam se pak bude chodit bavit s přáteli. K lokálním surovinám jsme tak přidali i lokální financování,“ dodává Filip Šimoník, šéf marketingu Ambiente.