Řeznictví Naše maso nabídne „nejdražší hovězí na světě“

Hovězí maso Wagyu

Hovězí maso Wagyu

Síť restaurací Ambiente a řeznictví Naše maso budou prodávat potřetí v řadě prémiové hovězí maso wagyu. Pochází z plemene vyšlechtěného v japonském městě Kóbe. Na pohled je silně mramorované a má pověst nejdražšího hovězího masa na světě. Ambiente a Naše Maso ho do své nabídky zahrnou v druhé polovině prosince. První dvě várky bylo možné ochutnat v průběhu června a září. Nejednalo se ale o čistokrevná zvířata wagyu, byli to kříženci s plemenem angus. Hovězí wagyu dodávané do Ambiente a Naše maso pochází z rodinné farmy Krontorádových ze Sloupnice u Litomyšle.

Waygu bude možné koupit přes e-shop řeznictví Naše maso nebo přímo v něm. Cena zatím není jasná. Jelikož se ale jedná se o první čistokrevný chov wagyu, bude dražší než první dvě várky. Přes e-shop se dá pořídit i od biofarmářů Spojené farmy za cenu 824 Kč za kilo (v případě rump steaku). Některé pokrmy z wagyu prodává zejména na maso zaměřená část Ambiente – restaurace Čestr. V nabídce ho má také síť restaurací Kobe.

Typické mramorování hovězího wagyu

Typické mramorování hovězího wagyu

Cesta k čistokrevným zvířatům na farmě Krontorádových vedla přes dovoz zmražených embryí z americko-japonské farmy v USA. S vyšlechtěním pomáhal velkoobchod s masem Amaso, který provozuje e-shop a dodává maso do Ambiente nebo do řeznictví Naše maso. Telata wagyu po narození váží kolem 30 až 35 kg. S matkou stráví prvních devět měsíců na pastvinách a jsou krmena výlučně jejím mlékem a trávou. V další fázi života se krmení telete skládá hlavně ze sena, obilného šrotu a minerálních doplňků. Ve finální fázi  se zvířata dokrmují speciální dávkou krmiva s vysokým obsahem energetické složky. Právě tato fáze dodá masu mramorovanou strukturu a intenzivní chuť.