Od 1. února se změní metodika pro udělování značky kvality Klasa. Výrobci už nebudou muset dokládat certifikát systému managementu jakosti (prokazující kvalitu firemních procesů, poskytovaných služeb i nabízených výrobků) nebo bezpečnosti potravin. Benevolentnější budou i pravidla pro předkládané laboratorní protokoly z akreditovaných laboratoří, doba jejich platnosti se prodlouží. Zjednodušení administrativy má pomoci především malým výrobcům.
„Přehlednější a výrazně jednodušší metodika pomůže především malým výrobcům, pro které bylo doposud obtížné značku Klasa získat. Přitom jim může výrazně pomoci v propagaci, jde o nejznámější značku kvalitních potravin v Česku,“ prohlásil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Zatímco doposud nesměly být protokoly starší 3 měsíců a u masných výrobků dokonce 1,5 měsíce, nově se tato doba prodlužuje až na 4 měsíce. Sníží se i celková administrativa, místo současných čtyř formulářů postačí nově žadatelům vyplnit jen dva,“ doplnil.