Letos před Velikonocemi jsou průměrné ceny vajec nejvyšší od roku 2012. Jedno vejce letos stojí zhruba 2,84 Kč. Průměrný Čech tak vydělává na plato vajec 29 minut, o 6 minut více než v loňském roce. Vaječný index ukázal, že tato doba je 3,8krát kratší než v roce 1989. Ukazuje to analýza firmy Česká distribuční na základě nabídky vajec v letácích sedmi obchodních řetězců tři až jeden týden před Velikonocemi.
Vaječný index, který zohledňuje průměrnou měsíční hrubou mzdu podle údajů Českého statistického úřadu a průměrnou cenu vajec, ukázal, že na jedno klasické plato vajec Češi vydělávají 29 minut. V loňském roce přitom bylo potřeba pouze 23 minut práce. Doba, po kterou se vydělávalo na jedno plato v roce 2013, byla o bez mála minutu delší než letos, ačkoliv průměrná cena vajec z nabídky letáků byla čtvrt koruny nižší.
Nejvyšší ceny vajec za poslední dobu byly v roce 2012, kdy vešla v platnost směrnice Rady č. 74/1999 Evropské komise. Tato směrnice měla zajistit zlepšení chovných podmínek drůbeže, jako např. úpravu velikosti klecí. Tehdejší ceny vajec tak dosahovaly až 6 Kč za kus. Od té doby cena vajec postupně klesala. Hned následující Velikonoce stálo jedno vejce v průměru 2,60 Kč a na plato Češi vydělávali téměř 30 minut, v roce 2014 to bylo 2,53 Kč a 28 minut 20 vteřin, v dalším roce 2,42 Kč a 26 minut 20 vteřin. Vloni byla průměrná cena inzerovaná v letácích 2,22 Kč za vejce a na 30 kusů bylo nutné pracovat přibližně 23 minut a 10 vteřin. Tento rok však cena vajec nabízených v letácích dosahuje v průměru 2,84 Kč za kus.
„Vyšší cena vajec, asi o padesát haléřů na kus, je způsobena menším množstvím vajec na evropském trhu. Tuto situaci zapříčinily také nedávné velké problémy se salmonelou největšího polského producenta,“ popsala příčinu růstu cen vajec Ing. Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. Ve srovnání se zahraničím například Němci vydělávají letos na plato vajec 12 minut, Slováci téměř 40 minut. Podle údajů vaječného indexu z roku 1989 je zřejmé, že dnes na 30 vajec Češi vydělávají 3,8 krát rychleji. V revolučním roce vejce stálo 1,20 Kčs a na plato bylo potřeba pracovat 109 minut. Přepočítáno na současný měsíční příjem by tak cena jednoho vejce dnes dosahovala 10,69 Kč.