Potraviny prodávané ve tomtéž obalu a s týmž názvem se napříč pěti státy Evropské unie výrazně liší. Ukázal to průzkum zadaný ministerstvem zemědělství Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze. Odborná komise vybrala 21 výrobků a porovnávala jejich složení v Česku, Maďarsku, Německu, Rakousku a na Slovensku. Testy odhalily, že z nich bylo 13 odlišných, 5 mírně odlišných a jen 3 byly stejné. Navíc ze všech testovaných vzorků mělo 5 výrobků rozdílný objem při rozměrově stejném balení.
Průzkum, za který ministerstvo zemědělství zaplatilo téměř 500.000 Kč, jednoznačně neprokázal, zda má nějaký trh kvalitnější potraviny. Rozdílné složení výrobků může být podle vědců z VŠCHT ovlivněno chuťovými preferencemi spotřebitelů v konkrétním regionu nebo dostupností místních surovin.
„Zjistili jsme například, že Tulip Luncheon Meat z Německa obsahuje vepřové maso, zatímco v tom českém je drůbeží separát. V německých rybích prstech Iglo najde spotřebitel víc masa, než když si je koupí v Česku,“ uvedl na tiskové konferenci k představení výsledků průzkumu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zatímco v Německu a Rakousku je deklarovaný podíl masa v rybích prstech Iglo 65 % (skutečný zjištěný kolem 63 %), v Česku, Maďarsku a na Slovensku je to 58 % (skutečný zjištěný pak 50 %).
„Srovnávali jsme i prací prostředky, tam vyšlo, že ve stejně velkých baleních je rozdílné množství přípravku. A například Persil z Německa a Rakouska obsahuje více aktivních látek než ten, který pochází z českých, maďarských nebo slovenských obchodů,“ pokračoval Jurečka. V Česku, Maďarsku a na Slovensku je podíl aktivních látek na jednu dávku praní v Persilu zhruba 9,5 g, v Rakousku a Německu je to kolem 11,4 g.
Mezi další zkoumané potraviny patřila například kakaová pomazánka Nutella, která je v Německu tmavší a má o 10 % více bílkovin. Arašídy v čokoládě značky M&M’s v Česku, Rakousku nebo Maďarsku obsahují palmový, palmojádrový nebo bambucký tuk. V Německu a na Slovensku je v nich naopak kokosový olej. Naopak kakaový prášek Nesquik má v Německu o nižší obsah kakaové sušiny než v ostatních státech. Káva Jacobs original 3v1 má ve zkoumaných státech údajně stejná rozměrová balení, ale zatímco ve východních státech plnění odpovídá 15,2 g, v Německu a Rakousku je pak 18 g. Stejně tak se podle východních a západních států liší podíl cukru a kofeinu (v Německu a Rakousku je podíl vyšší).
Podle Jurečky je odlišná kvalita potravin v západních státech zcela nepřijatelná. Výsledky průzkumu mu mohou posloužit jako argument pro vyjednávání s unijními orgány, kde se dlouhodobě snaží na problém upozornit. „Výsledky průzkumu považuji za nepřijatelné a vůči spotřebitelům za diskriminující. Problém jsem už řešil na jednání zemí V4, v europarlamentu i na Radě ministrů zemědělství Evropské unie. A teď máme v rukou další jasný a ověřitelný důkaz,“ prohlásil ministr Jurečka.
Podrobné výsledky průzkumu Testování kvality výrobků stejných obchodních značek prodávaných v ČR a okolních státech EU