Ambiente otvírá cukrárnu Myšák v novém, provozuje ji tým Café Savoy

Cukrárna Myšák v novém

Cukrárna Myšák v novém

Cukrárna Myšák v novém

Cukrárna Myšák v novém

Cukrárna Myšák v novém

Cukrárna Myšák v novém

Cukrárna Myšák v novém

Cukrárna Myšák v novém

Cukrárna Myšák v novém

Cukrárna Myšák v novém

Uniformy od Myšáka

Uniformy od Myšáka

Cukrárna Myšák za první republiky

Cukrárna Myšák za první republiky

Cukrárna Myšák za první republiky

Cukrárna Myšák za první republiky

Cukrárna Myšák za první republiky

Cukrárna Myšák za první republiky

Síť restaurací Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici tehdy vyhlášené cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Podnik otvírá v novém na témže místě, kde od roku 1911 fungovala cukrárna Františka Myšáka, přičemž nabídne klasické české zákusky, dorty i poháry a doplní je snídaněmi a výběrovou kávou. „Podnik provozují lidé z Café Savoy. Budou dodávat sladkosti ze svojí cukrárny a také se pokusí obnovit některé původní receptury cukrárny Myšák,“ popisuje spolumajitel podniků Ambiente Tomáš Karpíšek

Interiér navržený architektkou Terezou Froňkovou respektuje původní vzhled kavárny z dvacátých let minulého století. „Spodní patro cukrárny je zrekonstruované ve spolupráci s památkáři, nahoře ale nezbylo vůbec nic, protože dům před deseti lety spadl a zůstala jenom fasáda. Původně jsme chtěli jednoduchou, až funkcionalistickou kavárnu, ale vycházíme z původního interiéru, a tak jsme tam potřebovali trochu dekoru i kýče,“ říká architektka.

Ke spolupráci přizvala ilustrátora Michala Bačáka a společně vytvořili obraz a předlohu pro křišťálové lustry. Na jejich výrobě pak spolupracovali s Michalem Froňkem a Janem Němečkem ze studia Olgoj Chorchoj. Lustry tvoří stylizované skleněné ovoce, houby i zvířata. Na výsledných tvarech se podíleli skláři z Preciosy. Foukané a ručně broušené sklenice z českého křišťálu se vyráběly v rodinné sklárně Rückl v Nižboru.

Vizuální identitu cukrárny navrhlo Studio Najbrt, konkrétně Marek Pistora. Logo vychází z ručně psaného nápisu a odkazuje k meziválečné tradici české typografie. Barvy se inspirovaly surovinami na pečení (vanilkou, čokoládou) a doplňuje je zlatý akcent připomínající historický interiér cukrárny s tehdy módními orientálními prvky.

Návrh uniforem, jehož autorkou je Kristina Netíková, vychází z tradičního kavárenského oděvu. Netíková vycházela z barevnosti zákusků – šlehačky, vanilky nebo hořké a mléčné čokolády se zlatým zdobením. Trojúhelníkový vzor na košilích vznikl ve spolupráci se Studiem Najbrt.