Pivovary na podzim uvedou speciály na svatého Martina, Václava a u prvního chmele

České velké i menší pivovary se na podzimní sezónu chystají zejména uváděním sezónních speciálů a účastí na pivních festivalech. Tím hlavním bude pátý ročník Dnů českého piva, který oficiálně pořádá Český svaz pivovarů a sladoven. Akcí, která probíhá představením speciálních piv a pokrmů k pivu v hospodách a restauracích, chce Svaz podpořit „konzumaci čepovaného piva“ a „tradiční hospodské kultury“. Pivovary na podzim už tradičně vaří speciální várky především u příležitosti oslav svatého Václava, Martina, ale také při sběru prvního chmele. 

Heineken na podzim uvaří Märzen a Svatomartinské pivo

Speciální pivo Březňáka Märzen

Speciální pivo Březňáka Märzen

Pivovary Heineken chystají na podzim pod svou značkou Březňák limitovanou dávku 700 hektolitrů polotmavého piva s názvem Originální Märzen. Pivo má obsah alkoholu 5,5 % a stupňovitostí 13,2 %. Prodávat se bude právě v rámci Dnů českého piva ve vybraných hospodách „Pivo jsme i letos vařili v Březnu tradičním způsobem na dva rmuty v původní měděné varně z roku 1933. Poté kvasilo v otevřených kádích na spilkách a dlouhých 150 dnů leželo ve sklepech,“ uvedl Michal Rouč, ředitel a vrchní sládek pivovar. V polovině listopadu pivovar chystá také speciální Svatomartinské pivo. 

Staropramen uvaří Extra chmelenou dvanáctku

Do Dnů českého piva se limitovanou várkou zapojí i pivovary Staropramen. „Speciálně pro Dny českého piva připravujeme už tradičně Extra chmelenou nepasterizovanou dvanáctku. Ta si bere to nejlepší ze žateckého poloraného červeňáku z Údolí Zlatého potoka, který je považován za jedničku mezi aromatickými chmely celého světa,“ říká Petra Chovancová, brand manažerka značky Staropramen. Kromě speciálního piva, které se bude prodávat v 600 hospodách a restauracích v Česku, chystá pivovar také vánoční edice v dárkovém balení. Regionální pivovar Ostravar, který pod Staropramen spadá, v září spustí svou podzimní outdoor kampaň a v říjnu oslaví se spotřebiteli 120. výročí založení pivovaru. 

Gambrinus uvaří várku z prvního chmele

Plzeňský Prazdroj, který od letoška patří pod skupinu japonskou skupinu Asahi, se letos v říjnu chystá slavit 175. výročí uvaření první várky piva. U této příležitosti 7. října pořádá Pilsner Fest. Poté pivovar rozveze symbolicky první várky do hospod po celé Česku. Značka Gambrinus, která pod Prazdroj patří, připravuje na konec září a začátek října oslavy sklizně prvního chmele, ze kterého se pak také uvaří speciální várka. 

Nové příchuti pod značkou Birell Botanicals

Nové příchuti pod značkou Birell Botanicals

Značka nealkoholického piva Birell, kterou má Prazdroj rovněž v portfoliu, své novinky ne letošní rok už během září představila – na trh byla uvedena řada Birell Botanicals. K dostání je v plechovkách ve dvou chuťových variantách: Bezový květ s tymiánem a citronem a Zelený čaj s jasmínem a bergamotem. I plzeňský pivovar se stejně jako předchozí pivovary zúčastní Dnů českého piva. 

Pivovar Lobkowicz chystá tři podzimní speciály

Pivovar Lobkowicz chystá speciál na svatého Václava

Pivovar Lobkowicz chystá speciál na svatého Václava

Podzimní novinky chystá také pivovar Lobkowicz, který se zúčastní připravovaných Dnů českého piva. Na září si podle Marka Pivky, specialisty marketingu pivovaru Lobkowicz, připravil sváteční speciál sv.Václava – 13% svrchně kvašený pšeničný speciál s živou kulturou pivovarských kvasinek. V říjnu půjde do gastronomických zařízení Svatomartinský speciál. Jednat se bude o spodně kvašený 12° ležák chmelený hlávkovým žateckým chmelem. A v listopadu představí pivovar Lobkowicz Čertovský speciál – tedy 16° světlý ochucený speciál, který připravují sládci z jihlavského pivovaru Ježek. 

Zubr má pivo na Dny NATO, uvařil i Svatomartinské pivo

Pivovar Zubr, který spolu s Litovelem a Holbou patří pod holding PMS, už v srpnu uvařil várku pro Dny NATO, které se konaly o víkendu 16. a 17. září. Limitovaný ležák se jmenuje Zubr Extra Force, pořídit se dá i v lahvích v podnikové prodejně pivovaru. Zubr ho uvařil 1.000 hektolitrů. Na podzim chystá pivovar ještě Svatováclavský speciál, na který naváže Zubr Grand z prvního chmele. V listopadu uvaří Zubr Svatomartinské pivo a sezonu speciálů uzavře světlý Zubr Maxxim. Celkem se chystá pivovar letos uvařit 5.000, tedy o 10 % více hektolitrů speciálních várek než loni. 

Svijany představí světlý speciál Dux

Svijanský pivovar se také zúčastní Dnů českého piva, nachystal pro tuto příležitost várku speciálního světlého piva Dux, která bude k dostání ve 170 vybraných svijanských hospodách a restauracích. Svijany uvařily jen 200 hektolitrů piva s 5,5 % obsahem alkoholu, které se stočí do sudů a dvoulitrových plechovek. 

Pivovar Svijany instaluje novou stáčecí linku na plechovky

Pivovar Svijany instaluje novou stáčecí linku na plechovky

Říjen bude pro Svijany ve znamení zkoušky nové stáčecí linky piva do plechovek. Náklady na výstavbu přesáhly 100 milionů Kč. „Práce pokračují přesně podle plánu, takže automatickou stáčecí linku s roční kapacitou až sto milionů plechovek uvedeme do zkušebního provozu již na začátku října,“ řekl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany. Za první rok provozu je podle Havlíka v plánu stočit v nové stáčecí lince 20.000 hektolitrů piva. Linka má být hlavně automatická, obsluhovat ji bude maximálně pět zaměstnanců. 

Pivovar Svijany do budoucna doufá, že bude z nové linky plnit plechovky šesti druhy svého piva. „Zatím je na trhu v plechovkách pouze Svijanský Máz a Svijanský Vozka, po zprovoznění linky plánujeme rozšiřování sortimentu našich piv v tomto typu obalu. Postupně bychom do plechu rádi plnili minimálně šest druhů svijanského piva. V malých plechovkách by se postupně měly objevit i Svijanská Desítka, ‚450‘, Svijanský Rytíř a Svijanský Kníže,“ dodal Petr Menšík, svijanský sládek.