Radegastovna otevřela Kolbenku v novém konceptu

Nová Radegastovna Kolbenka

Nová Radegastovna Kolbenka

Dominantou hospody je socha Radegasta. Na fotce zprava sládek Prazdroje Václav Berka, majitel provozovny Jaroslav Nový a architekt konceptu Jan Bouček

Dominantou hospody je socha Radegasta. Na fotce zprava sládek Prazdroje Václav Berka, majitel provozovny Jaroslav Nový a architekt konceptu Jan Bouček

Nový design Radegastovny

Nový design Radegastovny

Nový design Radegastovny

Nový design Radegastovny

Plzeňský Prazdroj otevřel značkovou hospodu Radegastovna v novém designu. Jedná se o první představení nového konceptu v Praze i v Čechách. Moravské provozovny už renovací převážně prošly. Hospoda se nachází v ulici Kolbenova 16 v pražských Vysočanech, proto ji provozovatelé nazvali Radegastovna Kolbenka. Druhá pražská Radegastovna je v ulici Stroupežnického na Praze 5.

O rozvoji dalších Radegastoven v hlavním městě zatím není rozhodnuto, Prazdroj by je však chtěl dostat z Moravy do více regionů. „Vždy záleží na mnoha faktorech, které rozhodnutí o nové Radegastovně ovlivňují. Jedním z nich jsou vhodné prostory, vhodné umístění provozovny, návštěvnost, chuť majitele/provozovatele jít do něčeho nového, zainvestovat do hrubé stavby,“ uvedl Marek Grabovský, brand manažer Radegastu.

Nový koncept Radegastoven od architekta Jana Boučka zobrazuje všechny použité materiály v syrové podobě, interiéru dominuje zejména dřevo a kámen spolu s ocelovým plechem. Hlavním bodem prostoru má být socha pohanského boha Radegasta, kterého má pivo ve znaku. Kromě sochy je v hospodě výrazný také výčep, který je řešen jako kamenný monoblok.    

Původní hospoda stála jen na pivu, v prostředí, které dávno neodpovídalo nárokům současných spotřebitelů,“ Jaroslav Nový, majitel a provozovatel nové Radegastovny. „Je to lokalita budoucnosti, která se rychle rozvíjí, a proto jsme hledali něco nového a neotřelého jako důstojný stánek pro moderní gastronomický koncept.“ 

V nabídce jsou beskydská a valašská jídla

Vsadili jsme na Radegast Ryze Hořkou 12, která je hlavním pivem. Tuto dominanci nechceme rozmělňovat přítomností jiných oblíbených značek, na které si lidé mohou dojít jinam,“ uvedl druhý z provozovatelů Karel Krämer. Kromě Radegastu je k dostání také točený nealkoholický Birell nebo Kozel.

Šéfkuchaři Radegastovny Kolbenka jsou Michal Arnold a Josef Prošek. Ti připravují jídla původem z Beskyd a Valašska, odkud pivo Radegast pochází. Typicky je to třeba Valašská kyselica, sulc, placky z bramborových škubánků s houbami, moravské zelňáky se špenátem, strapačky se zelím a uzeným masem a z dezertů valašské frgále. 

Kromě Radegastoven, kterých je v Česku 15, provozuje Plzeňský Prazdroj také koncept Kozloven a tankoven, kde se točí různé druhy piva z portfolia pivovaru. Do nového konceptu přejdou v dohledné době také Radegastovny v Třinci, ve Vsetíně, ve Zlíně, v Karviné, Kopřivnici, Havířově, Ostravě, Brunálu, Českém Těšíně a ve Frýdku-Místku. 

Své značkové prodejny v letošním roce do nového designu předělal také státní pivovar Budvar. V dubnu představil nový koncept Budvarek, první otevřel ve svém pivovarském areálu. Stejně jako Radegast, i Budvar použil přírodní materiály, zejména dřevo, židle dodala firma Ton. Za design konceptu si letos Budvar vysloužil ocenění Red Dot