Na Žižkově otevře družstevní bistro Střecha

Zakládající tým sociálního družstva Střecha

Zakládající tým sociálního družstva Střecha

V průběhu ledna se na pražském Žižkově v Milíčově ulici otevře družstevně vlastněné bistro s kavárnou. Za projektem stojí nově založené sociální družstvo Střecha. Budou zde pracovat mimo jiné i lidé po výkonu trestu a lidé bez domova, kteří jsou na trhu práce znevýhodňováni. Do principů sociálního podniku, které chce družstvo naplňovat, patří i prospěšnost místní komunitě, využívání lokálních zdrojů a ekologičnost. S tím souvisí i rozhodnutí podávat pouze veganskou stravu, avšak za dostupné ceny.

„V družstvu je nás celkem pět, všichni máme jeden rovný rozhodovací hlas. Jeho váha se odvíjí od členství, nikoliv od konkrétního vkladu jako u společnosti s ručením omezeným, členství v družstvu se také nedá odkoupit. Pro přijetí rozhodnutí je nutný souhlas tří čtvrtin členů, reálně se ale snažíme fungovat konsenzuálně. Podle stanov si 33 % zisku rozdělujeme rovným dílem, zbylých 67 % musíme dle zákona investovat zpět do podniku. Celkovou hodnotu počáteční investice ještě neznáme, teprve jsme začali s rekonstrukcí prostor, náš hrubý odhad je prozatím půl milionu Kč,“ popsal Retailku základy fungování družstevního podniku Filip Hausknecht, jeden ze členů Střechy.

Logo družstva

Logo družstva

Z lokálních dodavatelů chce Střecha nabídnout pivo z chráněného pivovaru Chříč, cidery a limonády z jablářství F. H. Prager nebo bio direct trade kávu od pražírny Mamacoffee. „Rádi bychom využívali pouze lokální zdroje, zároveň ale chceme nabízet jídlo a pití za dostupnou cenu. Takže se nám nejspíš nepodaří sehnat vše z lokálních zdrojů,“ přiznává Hausknecht. Část finančních prostředků by družstvo rádo vybralo prostřednictvím kampaně na Hithitu. „Po odečtení provize serveru, poplatků bance a dalších nákladů nám zbyde necelých 200 000 Kč, které využijeme na nákup vybavení do kuchyně a za bar. Potřebujeme hlavně nový sporák s troubou, myčku, konvektomat nebo kávovar,“ vypočítává Hausknecht.

Rovná mzda pro všechny zaměstnané

Pod Střechou budou krom družstevníků pracovat také lidé, kteří mají stíženou pozici na trhu práce. „Nechceme, aby se lidé vraceli do vězení, k tomu často dochází, když po jeho opuštění nedostanou příležitost získat stabilní zaměstnání, které je nejlepší prevencí kriminální činnosti. Zhruba 200.000 obyvatel Česka je nyní bez domova a další milion se pohybuje pod hranicí příjmové chudoby, takoví lidé jsou přehlížení a strukturální podmínky jim nepomáhají k návratu do společnosti,“ píše Střecha v oficiálním vyjádření na svém Facebooku. „Díky důstojné mzdě, kterou u nás jako zaměstnanci dostanou, si budou moci najít bydlení a dále se rozvíjet.“ Výši důstojné mzdy stanovili v družstvu v začátku na 22.000 Kč měsíčně pro všechny zaměstnané.

Podle stanov bude družstvo zaměstnávat nejméně 40 % lidí z cílových skupin, tedy bez domova nebo po výkonu trestu. „Zbytek úvazků zaplníme dalšími zaměstnanci včetně nás. Do budoucna chceme navyšovat počet úvazků a navyšovat podíl úvazků tvořený lidmi z cílových skupin,“ říká Hausknecht. „Na týdenní bázi budeme pořádat schůze se všemi zaměstnanými, tam budeme řešit podněty pro změnu chodu bistra. Po jednom až dvou letech jim také nabídneme členství v družstvu,“ doplňuje.

Bistro bude cílit především lokálně a to jak z pohledu zákazníků tak dodavatelů. „Doufáme, že k nám budou chodit lidé z místních provozoven a kanceláří i ti, co na Žižkově bydlí. Jídlo a pití budeme nabízet za ceny dostupné pro co nejvíce lidí. Jídelna Kuchařek bez domova nám je do určité míry vzorem. S jejich týmem konzultujeme různé aspekty rozjezdu sociálního podniku – veganského bistra. Na rozdíl od nich ale chceme nabízet kromě poledního menu i stálá jídla a fungovat jako kavárna. Ze začátku ale nejspíš nebudeme mít kapacity na provoz cateringu,“ vysvětluje Hausknecht.