Síť veganských restaurací Forky’s chystá na jaře stěhování své vlajkové pobočky v Brně. Stávající prostor bistra a prodejny potravin v Jezuitské ulici v centru města plánují zakladatelé konceptu a majitelé restaurace transformovat pouze na prodejnu rostlinných potravin. Kromě Brna jsou součástí sítě ještě dvě další restaurace, obě otevřely v prosinci loňského roku a obě fungují na principu franšízy. Jako první byla 11. prosince otevřena pobočka v Trnavě na Slovensku, během vánočních svátků pak přibylo pražské Forky’s ve Veleslavínově ulici v historickém centru. Obrat všech tří poboček se v současné době pohybuje okolo jednoho milionu korun měsíčně. V meziročním srovnání zaznanamela síť dvojnásobný růst obratu. V letošním roce chystají majitelé Forky’s další expanzi. Konrétní lokality zatím nechtějí zmiňovat. Jisté však je, že všechny další pobočky budou franšízové. Krom Česka a Slovenska uvažují majitelé také o vstupu na rakouský trh.
„Franšíza se nám jeví jako optimální koncepce pro rozšíření značky, myšlenky a změn ve stravovacích návycích či životních postojích. Navíc ve chvíli, kdy se jednotlivé provozovny po otevření usadí, budou určitou částí tržby podporovat lokální projekty podobného zaměření. Například záchranné farmy pro hospodářská zvířata a podobně,“ říká vlastník Forky’s Luboš Vidlička. „Franšízu jsme začali nabízet v roce 2017, přibližně rok a půl po otevření původního brněnského projektu,“ dodává. Změna lokace brněnské restaurace proběhne v dubnu. Původní prostory plánují majitelé přebudovat na prodejnu zboží s pouze rostlinným původem s vyšším poměrem biokvality.
„Spojení restauračního zařízení a prodejny potravin se nám líbí, protože zvláště ve světě veganských potravin je pořád něco nového, proto nás napadlo, že některé výběrové produkty můžeme nabízet i v rámci bistra. Původně jsme zamýšleli pouze bistro, náhodou jsme se ale dostali k větším prostorům a proto vznikl také obchod. Navíc jsme začali některé pokrmy prodávat pod vlastní značkou a v tom chceme pokračovat. Zákazník, který si zboží pod brandem Forky’s koupí, má jistotu, že je prověřené, vyzkoušené a čistě rostlinné, aniž by musel hledat skryté symboly na etiketách,“ představuje své nápady Vidlička.
Nápad na založení veganského bistra dostali Vidličkovi díky dotazům jejich okolí na to, co vlastně jedí, jelikož celá jejich rodina přešla před pěti lety na veganství. „Všichni se nás ptali, co vlastně jíme a nám přišel fajn nápad, udělat malé bistro, kde bychom to lidem ukázali, protože nám nikdo moc nevěřil. Shodou náhod jsme se dostali k mnohem většímu prostoru, než jsme původně zamýšleli, ale ukázalo se, že to byla dobrá volba,“ vypráví Vidlička. Vlajková pobočka v Brně je v provozu od září 2015.