Od 22. dubna bude v Česku na základě loňské studie Evropské agentury pro bezpečnost potravin zakázáno používání rumové tresti, která dodává aroma rumovým nápojům a také potravinám. Pro klasický tuzemák ještě existuje možnost udělení výjimky od Evropské komise, projednávat se bude 17. dubna. Ostatní výrobci, kteří rumový éter používají, ho musí od konce dubna nahradit jinou alternativou.
Podle zjištění Evropské agentury pro bezpečnost potravin, která zkoumala složení rumových éterů od čtyř výrobců, obsahuje rumové aroma látky, které mohou mít rakovinotvorné a genotoxické účinky. Jako zdraví škodlivé látky agentura vyhodnotila furan, ethanol a acetaldehyd. Od roku 2012 existuje seznam povolených aromat, který vydala Evropská komise, kam se ale rumové aroma pro výše zmíněné účinky nemohlo zapsat.
Pro tuzemský rum si Česko ještě může u Evropské komise vyjednat výjimku, potravináře, cukráře a další výrobce, kteří s rumovým éterem dosud vyráběli, se však dotkne. Týká se to například švýcarského výrobce cukrovinek Nestlé, který v Česku v olomouckém závodě Zora vyrábí s rumovou esencí Rumové pralinky, tyčinku Margot, Sojové řezy, tyčinky Koko a Milena.
Nestlé se po uveřejnění studie rozhodlo začít okamžitě hledat náhradní aroma a posléze začít vyrábět výrobky podle nových receptur. „Vyzkoušeli jsme desítky různých aromat z celé Evropy od schválených dodavatelů, tedy od dodavatelů, kteří pravidelně procházejí audity Nestlé. Hledání náhrady bylo nelehké. Nejedná se totiž o stejný druh či strukturu výrobků. Bylo třeba nahradit aroma v tekuté náplni Rumových pralinek, stejně jako v těstě tyčinky Margot,“ vysvětlila mluvčí Nestlé Andrea Brožová.
Po mnoha zkouškách a testování nakonec Nestlé náhradu nalezlo, podle Brožové se do výsledné ceny obalu ani produktu nijak nepromítne. „V současné době probíhají u finálně vybraných aromat takzvané keeping testy, při kterých si ověřujeme stabilitu vybraných aromat v příslušných výrobcích během celé doby trvanlivosti,“ doplnila Brožová. Nestlé vyrobí za rok 350 tun Rumových pralinek, 3.800 tun tyčinky Margot, včetně limitovaných edicí, 1.000 tun Sojových řezů, 200 tun tyčinky Koko a 750 tun tyčinky Milena.
Pro tuzemák může být výjimka
Pokud by výjimka pro používání rumového éteru 17. dubna nevyšla, může ovlivnit české výrobce rumu. Těmi největšími jsou na místním trhu likérka Stock Plzeň-Božkov a Palírna U Zeleného stromu. „V povolení a schválení výjimky doufáme. Splnili jsme všechny požadavky, které Evropská unie od roku 2013 vznášela. Hájíme, společně s dalšími výrobci v Česku, produkt, jehož tradice sahá víc než 150 let do historie. Nyní čekáme na výsledky jednání pracovní skupiny pro aromata, které proběhne v Bruselu v polovině dubna. Do té doby je předčasné problém hodnotit,“ uvedli zástupci Palírny U Zeleného stromu.
Tuzemský rum vyrábí hlavně pod značkou Royal a Hanácká. Přestože firma doufá, že k zákazu nedojde a nebude tak nutné recepturu nijak měnit, připravuje se na případné změny. „Věříme, že k zákazu nedojde a naše značky budou v nezměněné kvalitě a složení nadále k dispozici v maloobchodě i gastronomii. Přesto již řadu měsíců intenzivně jednáme s klíčovými dodavateli aromat a společně s nimi vyvíjíme tuzemák tak, aby i v nových podmínkách chutnal skvěle a aby spotřebitel změny způsobené direktivními opatřeními Evropské unie nezaznamenal,“ dodali zástupci Palírny u Zeleného stromu.
Likérka Stock Plzeň-Božkov odebírá aroma od českého dodavatele, se kterým záležitost zákazu a vývoj od počátku konzultuje, včetně budoucích případných alternativ. „Ať už zmiňovaná jednání dopadnou jakkoliv, jejich výsledek budeme respektovat. Našim prvořadým zájmem je i nadále dodávat zákazníkům oblíbený nápoj v nejvyšší kvalitě, na jakou jsou zvyklí,“ sdělil Tomáš Hejkal, marketingový ředitel firmy Stock Plzeň-Božkov.
Proti zákazu se silně ohrazuje Potravinářská komora. „Potravinářská komora ČR se důrazně ohrazuje proti tvrzení, že rumový éter používaný jako složka pro výrobu rumového aroma, ohrožuje zdraví spotřebitelů a považuje rozhodnutí o jeho zákazu za zcela nekompetentní rozhodnutí Evropské komise, založené pouze na hypotézách a nikoliv na jakékoliv relevantní studii,“ uvedla komora v tiskovém prohlášení už loni v září, krátce po zveřejnění studie Evropskou agenturou pro bezpečnost potravin.
„Studie pouze a výhradně upozorňuje na přítomnost látek, které jsou předmětem diskuze i v jiných potravinách a surovinách. Zvláště se jedná o obsah furanu, který se však v potravinách s obsahem rumového éteru vyskytuje v množstvích (30 μg/litr), které zcela odpovídá koncentraci furanu v některých druzích dětské výživy (31,5 μg/kg), ovoci (4 μg/kg) nebo zelenině (8 μg/kg). Na trhu jsou i potraviny, kde je obsah furanu několikanásobně vyšší, jako například v kávě (394 μg/kg). Pro ilustraci stejné množství furanu, které je obsaženo ve dvou ‚panácích‘ tuzemáku získáte, pokud si dáte dvě rozpustné kávy, sto gramů dětské výživy, kilogram ovoce nebo půl kilogramu zeleniny,“ ilustrovala své argumenty Potravinářská komora.