Nestlé v Olomouci vyrábí nový typ cukru, dává ho do tyčinky pro Británii

Tyčinky Milkybar Wowsomes s novou formou cukru

Tyčinky Milkybar Wowsomes s novou formou cukru

Výrobce cukrovinek a čokolád Nestlé ve svém olomouckém závodě Zora získal jako první na světě zakázku na novou formu cukru, získanou přírodní cestou, která umožní snížit jeho obsah ve výrobcích. Nový typ cukru bude obsažen v tyčinkách Milkybar, které se prodávají v Británii. Obsah cukru v ní se sníží o 30 %, chuť výrobku se však nezmění. 

Podstatou je změna struktury krystalů cukru přírodní cestou. Krystaly nového, takzvaného strukturovaného cukru jsou porézní. Na jazyku se rychleji rozpouštějí a chuťové pohárky rychleji vnímají sladkou chuť. Při stejné chuti je tak vlastně potřeba méně cukru. K výrobě strukturovaného cukru se používá kombinace sušeného mléka, cukru a vody. Vynález údajně inspirovala cukrová vata.

Nový cukr byl vyroben v moravské Zoře, tyčinka Milkybar Wowsomes s použitím nového cukru se na pultech v Británii objevuje začátkem dubna. Je výsledkem spolupráce švýcarského, britského a českého týmu Nestlé. Oproti původním tyčinkám je v něm díky vynálezu o třetinu méně cukru. 

„Milkybar Wowsomes je pilotní projekt. V plánu jsou i další výrobky, v první řadě ale půjde o výrobky pro děti. Nákladnost výroby těžko hodnotit. Na výrobní lince bylo třeba udělat nějaké změny v technologii, nicméně zásadní náklady v tomto případě představuje vynález a vývoj samotného strukturovaného cukru, který trval od roku 2015,“ uvedla Andrea Brožová, mluvčí českého Nestlé.

Nestlé snižuje obsah cukru ve svých výrobcích od roku 2000. Do roku 2013 snížilo  na celém světě jeho obsah ve výrobcích o 32 %. Do roku 2020 se zavázalo dosáhnout dalšího snížení o 5 %. Do jeho portfolia se patří například bonbony BonPari, Jojo, čokoláda Orion, Studentská pečeť, KitKat, Aero nebo Margot. K iniciativě se přidávají i další retaileři, například Coca-Cola nebo PepsiCo. 

Nejnovější