Diskontní řetězec Penny Market začal prodávat chléb s 10% podílem cvrččí mouky z celkem 198 cvrčků. Výrobcem je česká firma Sens, která je součástí startupového inkubátoru Up21. Chleba nabízející oproti tradičnímu pečivu vyšší obsah vlákniny a bílkovin je od května dostupný za 49 Kč ve všech 374 prodejnách Penny v Česku. Pro Sens ho peče Hradecká pekárna.
“Cvrčci a hmyz jsou potravinou budoucnosti. Chleba vyrobený s podílem cvrčků je výrazně výživnější a víc zasytí. Věříme, že si jej zákazníci oblíbí a nám se tak bude nadále dařit bořit stigma, že hmyz se přece jíst nedá,” prohlašuje Radek Hušek, spoluzakladatel Sens. Kromě chlebu prodává firma hlavně proteinové tyčinky, mimo své internetové stránky je prodává hlavně v posilovnách, sportovních zařízeních, prodejnách se zdravou výživou a potravinovými doplňky. Sens s nimi prorazila také v Německu a dalších státech.
Pro zajištění výroby cvrččí mouky založili zakladatelé Sens Radek Hušek a Daniel Vach projekt automatizované průmyslové farmy na chov cvrčků v Thajsku. Tato cvrččí farma spustila testovací výrobu a ke konci roku bude produkovat 3,5 tuny cvrččí mouky měsíčně, čímž se stane největší cvrččí farmou na světě. Do plného provozu by měla být spuštěna letos v září. Kromě využití mouky pro vlastní výrobky ji Sens prodává ostatním výrobcům.