Síť restaurací Ambiente otevřela novou pobočku Kuchyň na Pražském hradě, v Salmovském paláci Národní galerie Praha. Menu v Kuchyni má být inspirováno českou šlechtickou kuchyní a doplněné o pivo ze sítě Lokál, o vaření se postará šéfkuchař Marek Janouch. Restaurace nabízí jídlo od poledne do večerních hodin.
„Vycházíme z receptů a postupů starých kuchařských knih, podle kterých se vařilo v palácové kuchyni už od 16. století. Nabídneme pečenou drůbež, masa upravená v celku, zvěřinu, omáčky a tradiční i pozapomenuté přílohy,“ přiblížil kuchyni Janouch, který doposud šéfoval kuchařům v restauracích Lokál.
„Jsme přesvědčení o tom, že se na Pražský hrad může vrátit podnik pro Čechy. Chceme hostit rodiny s dětmi i výletníky zvyklé na vysoký standard. Čtvrtě, jako jsou Holešovice nebo Karlín, už procházejí svou malou gastronomickou revolucí – a totéž si zaslouží i okolí Pražského hradu,“ uvedl k výběru lokality spolumajitel podniků Ambiente Tomáš Karpíšek. Pod Ambiente aktuálně i s Kuchyní spadá 15 otevřených podniků zaměřených na různé typy gastronomie, od luxusní, přes exotickou, až po klasickou českou. Firma kromě toho provozuje catering White Circus, sama si zpracovává maso pod značkou Amaso a má značku kávy Sofee and the Gang.
Interiér navrhovala architektka Tereza Froňková. „Kuchyni dominuje sporák, protože jídlo se tu prezentuje vůní a vizuálně. K tomu jsme přidali jen stoly, skříň a židle – prvky, které se objevovaly v šlechtických kuchyních napříč Evropou. Host se tak ocitá přímo ve středu dění,“ popsala architektka. O logo, které tvoří kuchyňské hodiny, se postaral Martin Vácha ze Studia Najbrt při tvorbě vizuální identity.